filosofie

Er is een goede reden waarom deze Russische vechtkunst Systema heet, want het is een compleet systeem van leerconcepten en trainingsmethoden die het functioneren van het lichaam verbeteren en de fysieke en mentale weerbaarheid vergroten.

Het voornaamste principe van het Russische Systema is dat elke oefening opbouwend dient te zijn. Systema is ontworpen om je lichaam en je psyche op te bouwen en te versterken. De manier van trainen en persoonlijke instelling van de deelnemers moeten lichaam en psyche van henzelf en van de andere deelnemers niet beschadigen. Dit lijkt een open deur, maar bij veel vechtsporten verlaten de deelnemers de trainingen echter meer gestrest en onzekerder dan ze bij aanvang waren. Blessures komen in populaire vechtsporten, zoals judo en kickboksen, dan ook vaak voor.

Bij Systema trainingen ligt de nadruk echter op ontspanning en ademhaling, waardoor deelnemers in conflictsituaties hun geestelijke rust kunnen bewaren en daardoor effectiever kunnen reageren. Tijdens Systema trainingen wordt bewustwording gecreƫerd met betrekking tot de eigen interne vastgehouden spanningen, waardoor deze losgelaten kunnen worden. Hierdoor verminderd stress en dat is niet alleen in gevechtssituaties waardevol, maar heeft een algemeen positief effect op de gezondheid.