Terugblik bondstrainingsdag

9 februari 2024

KUROKO ŌSŌJI

Ieder begin van het jaar hebben we onze gratis bondstrainingsdag voor de leden. Dit keer was het op zaterdag 27 januari 2024.

Met veel aanwezigen, jeugd en volwassenen, hebben wij de officiële start van het nieuwe trainingsseizoen gevierd. Met veel gezelligheid, het gezamenlijk schoonmaken van de Dojo, de officiële groet, het zegenen van het nieuwe jaar, waarbij de traditie van onze school in ere wordt gehouden (Ōsōji).

De leraren en leraren in opleiding hadden de opdracht gekregen om in twee- of drietallen een oefening uit een traditionele techniek met een of meerdere Henka (variatie) uit een zelfgekozen school, op de trainingsdag te geven. De Henka moest passen in de huidige maatschappij. Iedere school, op één na, kwam aan bod. De overgebleven school, de Tamatora, hebben wij aan het eind van onze leermeester gekregen. Het was reuze gezellig, iedereen deed met veel plezier mee. Door de vele variaties voelde het anders dan onze gewone lessen, die elk focust op een specifieke school. Je kon makkelijk de verschillen tussen de scholen herkennen. De leraren en leraren in opleiding hebben de oefeningen goed uitgelegd, voorgedaan en waar nodig aanvullingen gegeven en geholpen. Voor sommigen was het les geven voor het eerst, wat heel goed ging. De ervaring heeft ze meer dan blij verrast.

De dag is afgesloten met de traditionele groet met Sake en Mochi, ter ere van de vorige leraren die zijn geweest. Wij hebben nog gezellig nagezeten onder genot van lekkere hapjes.