geschiedenis

Na jaren van training en bestudering van de oude teksten, werd per toeval de samenhang met het stokvechten van en binnen deze school ondekt. Alleen pasten de verschillende delen van het oude curriculum, niet meer goed binnen de samenhang van het stokvechten. Daarom is er meer dan vijf jaar gezocht naar oude teksten en verwijzingen over de achterliggende gedachten van deze vorm van stokvechten. Dit heeft geleidt tot het nieuwe curriculum en de huidige school of stroming.

De instructeurs van Kenniscentrum Weerbaarheid, waren al tientalle jaren bezig kennis te vergaren van over de gehele wereld, op het gebied van het vechten met stokken. De verschillende stokvormen werden bestudeert vanuit Frankrijk, Gran Canaria, Engeland, Italie, Duitsland (Middeleeuwen), Ierland maar ook die uit Korea, Fillipijnen, China, etc.

De nieuwe school

De Gyokkou Ryu is een nieuwe school en wordt daarom omschreven als een Shin-bujutsu (新武術) school. In deze school volgen wij wel de oude methoden en indelingen. Te veel van het Japanse erfgoed wordt tegenwoordig al te gemakkelijk verkwanseld. Wij bieden deze nieuwe school niet als een ‘Koryu’ aan, hoewel de technieken ‘Koryu’ zijn. Het is een moderne school met zeer sterke sporen en verbindingen met het verleden. De Sohei waren niet, net als de Samurai bezig met het vormen van familie-onderwijs. De monniken probeerde uit en integreeden alles wat bruikbaar was voor hun doel, de stokvormen waren herkenbaar maar hadden altijd een persoonlijk karakter. Het curriculum kende meer een Chinees-achtige vorm van vrijheid en was veel minder regide dan de traditionele Japanse Ryu en Ryu-ha.